Nieuws

Cultuurfonds Oegstgeest heeft een financiële bijdrage geleverd aan 3 evenementen die deze zomer in Oegstgeest plaatsvinden.

Midsummernight 2024
Op Oud-Poelgeest is het langzamerhand traditie om op 21 juni met veel mensen de zon te zien ondergaan tussen de toegangspilaren. Dit gebeurt tussen 9 uur en half tien, terwijl het Practicum Musicum orkest Een Midzomernachtdroom van Mendelssohn speelt, in de buitenlucht op het rondeel. Kaartjes via de website van Oud-Poelgeest.
Erfgoed Oud-Poelgeest vindt het belangrijk om hierbij ook een sociale rol te vervullen, “zoals vroeger een kasteelheer zorgde voor de bewoners op zijn landgoed.” Daarom krijgen bewoners van verzorgingshuizen een speciaal terras. En worden bovendien 50 vrijwilligers gekoppeld aan een eenzame oudere uit de omgeving. Zij mogen allen het evenement gratis bijwonen. Cultuurfonds Oegstgeest ziet in deze traditie een mooie verbinding van het gezamenlijk ervaren van cultuur en natuur.

Dansfestival TanGogh in Dansschool Anno 2020
Op 26, 27 en 28 juli a.s. zal in Oegstgeest voor de tweede maal een dansfestival worden gehouden onder de naam “TanGogh - 3 Days of summer tango in Holland’’.
Het wordt georganiseerd door Matteo Manferdini en Hilal Ercin.
Er zijn dansvoorstellingen, internationale Dj’s en dansers van hele wereld. De locatie is in
Dansschool Anno 2020 in Oegstgeest en in Cultuurhuis De Paulus. CfO is ook benieuwd naar de manier waarop de internationale dansers en dj’s de Paulus in een nieuw licht zetten.
Voor meer informatie zie: www.tangogh.com

Chopinfestival in kasteel Oud-Poelgeest
De Chopin Stichting Nederland organiseert op 2,3 en 4 augustus een Chopin Festival in kasteel Oud Poelgeest. Het thema van het festival is “Influenced by Chopin”. Jonge musici nemen het publiek mee op een ontdekkingstocht van Polen via Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk naar Spanje en laten met hun programma’s zien door welke componisten Chopin beïnvloed werd en welke invloed zijn werken weer op andere componisten hadden.
CfO vindt het thema interessant. Dat culturele uitingen altijd een onderlinge relatie hebben met wat er al was, de historische context, geeft nieuwe vormen een extra dimensie. Het kasteel leent zich bij uitstek voor kleinschalige concerten van hoog niveau.
Zie voor meer informatie: www.chopinstichting.com

‘Oegstgeest’ in Oranjewoud
Deze zomer, van 22 juni tot en met 22 september, toont de in Oegstgeest geboren beeldhouwer Herbert Nouwens (11-09-1954) een 9-tal grote sculpturen in het Museumpark van Museum Belvédère, Oranjewoud. Tegelijkertijd is er in de westvleugel een kamerpresentatie met klein werk van zijn hand.
Als je met de auto aankomt in het vlakke landschap rondom het mooie museum valt het hoog opgestapelde, glanzende beeld meteen op als mijlpaal of ijkpunt van wat je verder verwachten kunt. Het oppervlak van de roestvrijstalen ‘verkreukelde’ elementen is zorgvuldig bewerkt waardoor het licht genuanceerd wordt weerkaatst.

‘De constructieve maar ook destructieve krachten in onze werkelijkheid inspireren de kunstenaar tot het maken van deze tentoonstelling. Het thema ‘Leven en Dood’ is het leidende motief. Nouwens heeft een voorliefde voor materialen die al een leven achter de rug hebben, die als het ware een geschiedenis in zich dragen. Hij is bekend om zijn grote constructies, meestal in staal en soms in rvs.’ staat te lezen in de folder.
In Oegstgeest is het bekendste werk van Herbert Nouwens het verzetsmonument in het Bos van Wijckerslooth, maar ook op de begraafplaats bij de Willibrorduskerk staat een klein monumentje van zijn hand voor een familielid.