Archief

Hieronder een overzicht van activiteiten die het Cultuurfonds Oegstgeest de afgelopen jaren heeft ondersteund of (mede) heeft georganiseerd.

Muziekfestival 2014.
Het eerste muziekfestival was op 23 maart 2014. Geweldige opkomst (500 bezoekers) ondanks beperkte financiële middelen, korte voorbereidingstijd. Met groep enthousiaste initiatiefnemers en vrijwilligers en geen budget toch goed resultaat behaald. Kan begin zijn van iets groters, met meer optredens, meer publiek of meer activiteiten. Uit publiek zelf kwam de vraag of dit muziekfestival herhaald kan worden. Ook in pers wordt dit voorgesteld.

Harpspel B+C-leerlingen; Eva de Vries (Hielco Kuipers)

Lentefestival 2015: Muziek, mode en meer …….
Op 19 april vond in en rond kasteel Oud-Poelgeest een gratis festival plaats. Zeer veel musici en dansers hebben zich gepresenteerd in de overvolle zalen van het kasteel en in het Koetshuis. Van klassiek en operette tot jazz, van klassiek ballet tot tango, er was voor elk wat wils. Absoluut hoogtepunt was de modeshow van Ahmed Oso, de Oegstgeester couturier. De mannequins liepen gracieus over de fraaie bar in het Koetshuis.

Aafje de Bloois
De Troubadours

CfO-bijdrage aan de haard op kasteel Oud-Poelgeest, 2016
CFO heeft bijgedragen aan de aankoop van de mooie haard, sluitstuk van de omvangrijke restauratie van de Drakenzaal in het kasteel.

Lentefestival 2016: Muziek en Poëzie
Op 15 mei 2016 is het Oegstgeester Lentefestival Muziek en Poëzie, wederom in en om het gastvrije kasteel Oud-Poelgeest, een groot succes geworden. Ruim 600 bezoekers hebben genoten van het zeer gevarieerde muzikale aanbod, de dichterlijke tussenpozen en de hapjes en drankjes buiten in het park dat was omgetoverd tot een echt festivalterrein.
Hoogtepunt van de middag was de bekendmaking van de winnaar van de eerste Cultuurprijs Oegstgeest. Pieter-Gerrit Binkhorst heeft de prijs van € 2500 ontvangen uit handen van
Els Timmers-van Klink, beschermvrouwe van het Cultuurfonds Oegstgeest.

Eva de Vries en het Myosotis Stringquartet
BINK wint de Cultuurprijs Oegstgeest

Family Fun Festival, Mien Ruyspark, juni 2017
Cultuurfonds Oegstgeest ondersteunde de kinderworkshop Street art: de kinderen stonden in de rij om mee te doen.

Glazen kunstkist
Van 9 - 17 september 2017 stond in Winkelcentrum Lange Voort een glazen container van zes meter lang met daarin indrukwekkende driedimensionale, menshoge maskers van zwaar metaal van smid en kunstenaar Casper Prager met Oegstgeester wortels. Kinderworkshop was onderdeel.

Casper Prager

Muurgedicht De Herinnering van Jan Wolkers, oktober 2017
Dankzij een particuliere schenking en met bijdragen van Fonds 1818, gemeente Oegstgeest, particulieren, Dorpsmarketing Oegstgeest, Lokaal Fonds Oegstgeest, en het gratis schilderwerk door firma Van der Nat Glas- en Schilderwerken heeft stichting TEGEN-BEELD (Ben Walenkamp en Jan Willem Bruins) het eerste Oegstgeester muurgedicht gerealiseerd in de Deutzstraat, tegenover het geboortehuis van Jan Wolkers. Tien jaar na Wolkers’ overlijden heeft zijn vrouw Karina het gedicht onthuld en heeft Onno Blom over Jan en zijn werk gesproken.

In mei 2021 blijkt een gedeelte van het stucwerk te zijn afgebladderd. Actie is ondernomen om geld bij elkaar te krijgen voor herstel. In juni 2022 wordt met het herstel begonnen.19 oktober is het muurgedicht opnieuw onthuld.

Gregoriaans in de Groene kerk, oktober 2017
Gregoriaans-deskundige Rens Tienstra en historicus Freek Lugt hebben een studie gemaakt van het Zangboek van Oegstgeest, daterend uit 1562. Met financiële steun van Cultuurfonds Oegstgeest is hierover een boekje gemaakt dat op 7 oktober 2017 feestelijk is gepresenteerd in de Groene of Willibrordkerk.
(foto uitvoering)

Cultuurfonds Oegstgeest, medeorganisator van Oegst!Live 2018
Op 5 februari vond in het nieuwe clubhuis van ASC vanaf 20.00 uur de eerste editie van Oegst!Live plaats. Tal van Oegstgeester organisaties maakten hun plannen voor het komend jaar bekend.
Ook in januari 2019 is een Oegst!Live gehouden en op 28 november 2019. Bij elk van die gelegenheden heeft CfO een mooi bedrag ontvangen uit het Wensenfonds van de Rabobank.
In november 2020 is Oegst!Live niet gehouden ivm corona en heeft CfO toch een donatie ontvangen.

Maart 2018, eerste gedichtenwedstrijd voor basisscholen Oegstgeest: dichten met Jan Wolkers
In de openbare bibliotheek Oegstgeest zijn onder grote belangstelling vele prijzen uitgereikt aan de winnaars van Dichten met Jan Wolkers 2018. De groepen 5/6 en 7/8 van de basisscholen deden mee.

Cultuurfonds Oegstgeest heeft in 2018 ook bijgedragen aan

  • Het poppodium in het Dorpscentrum
  • De crowdfunding ten behoeve van het Dorpscentrum
  • Het lustrumconcert van Cappella pro Cantibus.

Lions wijnproeverij met CfO Zomerwedstrijd WIJN 2018
De jaarlijkse wijnproeverij in kasteel Oud-Poelgeest werd in september 2018 georganiseerd in samenwerking met CfO die een tentoonstelling en veiling organiseerde. Opbrengst € 350. Cultuurfonds Oegstgeest was een van de goede doelen en heeft later € 750,00 ontvangen.

Muurgedicht van Anke Kuypers onthuld, zaterdag 19 januari 2019
Met dank aan Fonds 1818, Lokaal Fonds Oegstgeest, de gemeente en wijkvereniging Haaswijk de Morsebel is het gedicht van Anke Kuypers aan de Jan Wolkerslaan door Bastiaan de Wit aangebracht en feestelijk onthuld.
De Oegstgeester kunstenaar was helaas enkele weken tevoren overleden. Hilmar Leujes, eigenaar van de muur en ook componist van de muzikale versie van het gedicht, heeft Anke Kuypers (1982-2017) goed gekend. Met begeleiding van het kwintet Lila is het gedicht door alle aanwezigen meegezongen.

De onthulling in aanwezigheid van Wethouder Huizing, Hans Rijns en Elly du Marchie Sarvaas-Henrar
De muzikale omlijsting tijdens de onthulling

I’m not zo Zielig: een nieuwe ervaring, juni 2019
Tommy Sherif, afkomstig uit Egypte en sinds enkele jaren inwoner van Oegstgeest, kwam met een bijzondere theatervoorstelling naar het Dorpscentrum.
Met zelfbedachte sketches gaf hij de toeschouwers een kijkje in de wereld van de vluchteling die aankomt in Ter Apel.

Tweede gedichtenwedstrijd n.a.v. muurgedicht Anke Kuypers, voorjaar 2020
Net voor het begin van de lockdown organiseerde CfO de prijsuitreiking van de gedichtenwedstrijd voor de basisscholen in Oegstgeest. Er waren 122 inzendingen. De Openbare Bibliotheek bood gastvrije medewerking.

Sven Rozier (OegstgLeest-project) Literatuur en muziek in 2020.
Het eerste van de drie concerten heeft plaatsgevonden op 12 januari, verder op 8 maart. CfO heeft een bijdrage gegeven. Concert in mei is niet doorgegaan vanwege corona.

Zangvereniging De Troubadours had een lustrum te vieren. ****
In juni 2020 zouden zij in de Regenboogkerk de Messa di Gloria van Puccini uitvoeren. CfO heeft € 500 overgemaakt. Het concert is door corona niet doorgegaan.
Ook aan Concerto Valiante Barok heeft CfO € 500 overgemaakt, in eerste instantie voor 2 concerten in maart in De Paulus, deze zijn niet doorgegaan. Er is wel een concert geweest via streaming. Zij begeleiden conservatoriumstudenten, geven hun een podium.
CfO heeft € 250 gestort aan Stichting Mu6 om voor de toekomst een goede streaming mogelijk te maken.

Juli 2020 Cultuurfonds Oegstgeest en Lokaal Fonds Oegstgeest bundelen krachten.
Lokaal Fonds Oegstgeest en Cultuurfonds Oegstgeest gaan sinds 18 juli 2020 samen verder onder de kleurrijke vlag van Cultuurfonds Oegstgeest. Beide fondsen constateren een duidelijke overlap in doelstelling, namelijk het ondersteunen van projecten die lokale saamhorigheid bevorderen. De verschillende accenten, namelijk cultuur en welzijn, blijken goed verenigbaar! En: samen staan we sterker.

Liedcyclus Messiaen betovert de Paulus augustus 2020
Concert van sopraan Katherine Dain en pianist Sam Armstrong. Corona waarde rond destijds. De Paulus heeft een ruime zaal, de toehoorders konden gemakkelijk op anderhalve meter van elkaar zitten, er was voldoende ventilatie en alle stoelen waren bezet op zondag 2 augustus j.l. Het recital omvatte twee magnifieke en complexe liederencycli: Poèmes pour Mi uit 1936/37 van Olivier Messiaen (1908–1992) en Debussys Proses lyriques uit 1892/93. Daarbij even prachtige liederen van Henri Dutilleux (1916–2013), Kaija Saariaho (1953) en van Claire Delbos (1906–1959) – violiste, componiste en de eerste echtgenote van Messiaen, haar rijke muziek wordt maar zelden uitgevoerd.

September 2020: QR-code bij De Verhalenverteller
Was een leuk gebeuren, iedereen blij. John Stelck heeft bordje ontworpen. Inmiddels heeft de Historische Vereniging Oegstgeest op vele plaatsen tekstborden geplaatst.

Oktober 2020

  • Bijdrage aan Senioren RendezVous
  • Voorstelling Tommy Sherif in Dorpscentrum op een zaterdagmiddag, o.a. met steun van CfO.

Onthulling muurgedicht De Grens, dichter Willem de Bondt, kunstenaar John Stelck; familie Lancel, Zilverstein 24, Oegstgeest (Nieuw-Rhijngeest), oktober 2020.

(foto)

Concert door Concerto Valiante 13 februari
Concert gaat door in de H. Willibrordkerk om 15.30 uur. Met steun van CfO.
(foto)

Onthulling muurgedicht Landschap op 12 juni 2021
Op 12 juni 2021 is het vierde muurgedicht onthuld aan Van Royenlaan 3 in de wijk Poelgeest. De familie Van Schie heeft een mooie zijmuur beschikbaar voor het door henzelf uitgezochte gedicht Landschap van de Vlaamse dichter Jozef Deleu. Ontwerp en uitvoering Judith van der Meer.

Beeldende Kunst in Nieuw-Rhijngeest
Na een lange voorbereidingstijd waarin op initiatief van Cultuurfonds Oegstgeest en Historische Vereniging Oegstgeest eerst bewonersvereniging BOAR is betrokken, later bewonersvereniging Landskroon/Nieuw-Rhijngeest, projectontwikkelaar (Oegstgeest aan de Rijn VOF), aannemer Dura Vermeer, Vastgoedbedrijf Universiteit Leiden, Provincie Zuid-Holland (Netwerktafel Romeinse Limes), Hendrik Mullerfonds en de gemeente Oegstgeest is na een open inschrijving het ontwerp van Folkert de Jong gekozen. Zijn verbeelding van Hercules Rhijngeestus, de mythische Germaan die zoveel verzet bood tegen de Romeinse bezetting dat de Limes (grens) werd afgekondigd, genoemd door Tacitus (56-120 n Chr.). Het Mondriaanfonds werd door het ontwerp ook overtuigd en Fonds 1818, voor de educatieve begeleiding. Een particuliere schenking maakt het introductiefilmpje bij de lesbrief mogelijk.
In september 2022 is met de betrokkenen de plek gekozen waar Hercules Rhijngeestus zal komen.